Isabella Grosu, președinta unei asociații care reprezintă persoanele afectate de boli inflamatorii intestinale, a subliniat că incidența acestor afecțiuni este în creștere, iar vârsta la care sunt diagnosticate este în scădere.
Bolile intestinale, tot mai frecvente în rândul pacienților tineri – Foto Shutterstock
„Dacă înainte, acum 20 şi ceva de ani, nu prea se ştia ce este (…) boala Crohn, acum sunt din ce în ce mai mulţi pacienţi care vin, sunt primiţi în spitale, se internează, inclusiv copii, tineri. Scade şi vârsta de diagnosticare“, a spus Isabella Grosu, miercuri, cu prilejul unei conferinţe de presă prilejuite de Ziua Mondială de Conştientizare a Bolilor Inflamatorii Intestinale, estimând că sunt 15.000 de pacienţi români cu aceste maladii, potrivit Agerpres.
Președintele Asociației Persoanelor afectate de Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) a evidențiat principalele dificultăți întâmpinate de pacienți, inclusiv lipsa compensării nutriției specifice. Isabella Grosu a remarcat, de asemenea, că cei cu vârsta peste 18 ani și afectați de aceste boli nu beneficiază de servicii gratuite de la psihologi și nutriționiști prin sistemul de sănătate.
La rândul său, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a accentuat importanța educației în domeniul sănătății și a consultării medicului de familie.
„La copii poate că este un pic mai simplu, că părinţii sunt speriaţi şi vin mai des, dar în perioada de adolescenţă lucrurile se pierd de sub control (…) . La acest moment, nu toate şcolile sunt populate cu medici (…), colaborarea este destul de precară între eşaloanele medicale“, a afirmat Valeria Herdea.
Nu în ultimul rând, consilierul prezidențial Diana Păun subliniază importanța diagnosticului precoce și a accesului la tratament, elemente “cruciale” pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților.
Pentru contribuția sa remarcabilă, Isabella Grosu a fost distinsă cu Ordinul Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social în grad de Cavaler din partea șefului statului.
Conform unui comunicat de presă al ASPIIR, un chestionar realizat de reprezentanții organizației în aprilie, printre tinerii și părinții de copii cu boli inflamatorii intestinale, arată că până la 25% dintre pacienți sunt diagnosticați înainte de a împlini 20 de ani. Rezultatele arată că 58% dintre pacienții tineri sau părinții copiilor cu aceste afecțiuni consideră că tranziția de la medicul pediatru la cel pentru adulți este o sursă de stres, iar 85% consideră esențială o tranziție lentă, cu o perioadă de adaptare de cel puțin un an.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com