O nouă cercetare arată că o igienă dentară necorespunzătoare ar putea crește semnificativ riscul de cancer la cap și gât. Oamenii de știință au tras concluzia după ce au analizat dietele, stilul de viață și istoricul medical în cazul unui număr semnificativ de persoane.
Există 30 de zone ale capului/gâtului în care se pot dezvolta tumori. FOTO Spitalul județean Oradea
Cercetătorii americani au descoperit că există peste o duzină de tipuri de bacterii din gură care ar putea crește cu 50% riscul carcinomului cu celule scuamoase la nivelul capului și gâtului potrivit The Sun.
„Rezultatele noastre oferă încă un motiv pentru a menține obiceiurile bune de igienă orală. Spălatul pe dinți și folosirea aței dentare nu numai că pot ajuta la prevenirea bolii parodontale, dar pot proteja și împotriva cancerului de cap și gât.”, spune autorul studiului, profesorul Richard Hayes, de la Universitatea din New York (NYU):
Există aproximativ 13 000 de cazuri noi de cancer de cap și gât în fiecare an – sau 35 în fiecare zi – iar numărul acestora crește cu 30% în fiecare deceniu, avertizează experții.
Simptomele trec neobservate, ceea ce înseamnă că boala este adesea diagnosticată într-un stadiu avansat. În plus există mai mult de 30 de zone ale capului și gâtului în care se pot dezvolta tumori, ceea ce poate face dificilă depistarea acestora.
Ce sunt celulele scuamoase
De remarcat însă că nouă din zece cancere ale capului și gâtului încep în celulele scuamoase, potrivit Macmillan Cancer Support. Celulele scuamoase sunt celule plate, asemănătoare pielii, care acoperă mucoasa gurii, nasului, laringelui, tiroidei și gâtului.
Deși cancerele orale sunt cel mai adesea diagnosticate la adulții în vârstă, sunt tot mai des întâlnite și la persoanele tinere. Cercetările anterioare au sugerat că virusul papiloma uman (HPV) ar fi cauza acestei creșteri (tot mai multe cercetări efectuate în Europa și în SUA demonstrează implicarea virusului HPV în creșterea numărului de cazuri de cancer oral și de gât).
Pe parcursul actualului studiu, publicat în JAMA Oncology, cercetătorii au analizat dietele, stilul de viață și istoricul medical pentru 160 000 de persoane din SUA.
Voluntarii participanți la studiu au fost rugați să se clătească cu apă de gură și să furnizeze mostre de salivă care au fost apoi conservate și testate pentru a se stabili numărul și tipurile de microbi prezenți.
În urma unui control efectuat după 15 ani, 236 de participanți au fost diagnosticați cu carcinom cu celule scuamoase la nivelul capului și gâtului.
Oamenii de știință au comparat ADN-ul microbian oral al celor bolnavi cu cel al altor 458 de participanți care însă nu suferiseră de cancer și au concluzionat că există o legătură între igiena dentară necorespunzătoare și creșterea riscului de cancer la cap și gât.
Chiar dacă studiul nu a stabilit o legătură directă cauză-efect între bacterii și cancer, rezultatele lui sunt importante pentru cercetători.
„Acum că am identificat bacteriile cheie care pot contribui la această boală, intenționăm să explorăm mecanismele care le permit să facă acest lucru și în ce moduri putem interveni cel mai bine”, a spus coautorul studiului.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com