Totul despre celulele STEM. Ce sunt, la ce ajută și cum poți să devii donator

Must read


În România, numărul copiilor bolnavi de leucemie sau alte tipuri de cancer este de aproximativ 5.000, iar pentru mulți dintre ei un transplant de celule STEM este singura șansă la viață. Însă nu pentru toți pacienții se găsesc și donatori compatibili. Iar asta pentru că, în general, când vine vorba despre a dona celule stem, lumea nu prea se înghesuie. „Cei mai mulți nu știu exact despre ce este vorba, se fac multe confuzii, alții nu au timp, nu se pot deplasa la centrul de donare din cauza distanței mari. Sunt însă și persoane care, deși inițial își dau acordul, când află în ce consta întregul proces se răzgândesc”, a explicat pentru „Adevărul” Alexandra Ionete, medic primar Hematologie, coordonatorul Băncii de Celule Stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

celule sanguine

Transplantul de celule STEM salvează vieți. Sursa: arhivă

Medicul a explicat pe larg ce  sunt celulele STEM, cine are nevoie de un transplant și cum  se poate dona. „Este important ca oamenii să știe despre ce este vorba, să nu se mai facă nici o confuzie între donarea de celule STEM și donarea clasică de sânge. Sunt proceduri total diferite”, a continuat specialistul. 

Ce sunt celulele STEM

Celulele stem sunt celule care stau la baza formării tuturor țesuturilor și organelor. Acestea contribuie la reînnoirea periodică sau la vindecarea țesuturilor și organelor după diverse boli sau traumatisme.

Tipuri de celule STEM

Celulele stem sunt de două tipuri: hematopoietice și mezenchimale. „Celulele STEM hematopoietice  se găsesc în măduva osoasă a oaselor late: oasele craniului, stern, coaste, vertebre și nu în măduva spinării. Sunt acele celule din care se formează celulele sângelui: globulele roșii, albe și trombocitele”, a mai spus mediculDe asemenea, surse disponibile de celule STEM hematopoietice pentru obținerea unei grefe de transplant sunt sângele periferic, sângele placentar și sângele din cordonul ombilical. 

Celulele stem mezenchimale, spre deosebire de celulele stem hematopoietice, dau naștere altor categorii de celule. De exemplu, celule cartilaginoase, osoase, musculare, adipoase,  tegumentare, nervoase etc. Placenta și cordonul ombilical reprezintă și ele surse de celule stem mezenchimale.

Cine are nevoie de transplant

„În general, vorbim despre pacienți care suferă de boli hematologice maligne, anumite boli metabolice, dar și boli hematologice non-maligne. Cum e, de exemplu, beta-talasemia majoră sau anemia aplastică în formă severă. Prin acest transplant de celule stem hematopoietice se reface procesul de formare a elementelor celulare sanguine”, a continuat medicul Alexandra Ionete. Donator poate fi orice persoană sănătoasă, cu vârsta între 18 și 45 de ani și care cântărește peste 50 de kilograme. „De la o persoană sub 50 de kilograme nu se vor putea recolta suficiente celule pentru a face transplantul. Sunt preferați bărbații tineri, iar apoi femeile care nu au născut”, mai spune specialistul. 

Cum se efectuează procedura de transplant pas cu pas

Procedura prin care se donează celule STEM este total diferită de donarea clasică de sânge și nu trebuie să se facă nici o confuzie. Iată ce pași are de făcut o persoană care dorește să devină donator:

Înregistrarea în registrul național 

 „În primul rând, donatorul trebuie să se înregistreze în Registrul Național  de Celule Stem Hematopoietice”, a explicat pentru Adevărul dr.Traian Laurian Arghișan, directorul general interimar al Registrului. „Înregistrarea se face în două moduri. Persoana interesată se prezintă la unul dintre centrele de transfuzii sanguine unde semnează un formular de consimțământ și i se recoltează o probă de sânge. De asemenea, înregistrarea se poate face și online, direct pe site-ul Registrului Național”, mai spune directorul. 

Primirea kitului de donare

Apoi, persoana respectivă primește prin curier un kit de prelevare a unei mostre de salivă pentru a se verifica compatibilitatea cu pacientul. „Este vorba despre două bețișoare cu vată cu care donatorul își recoltează din mucoasa bucală, din interiorul obrajilor. Le lasă să se usuce bine, le pune înapoi în plic, îl sigilează și anunță departamentul donatori. I se trimite un curier care preia proba”, mai explică dr. Traian Laurian Arghișan. „Probele sunt trimise la laborator unde se face tiparea HLA, prin care se stabilește compatibilitatea cu pacientul. Apoi, donatorul este listat în bazele de date și poate fi căutat și în baza internațională și în baza locală”, mai spune directorul.

Evaluarea medicală a donatorului 

În cazul în care există compatibilitate, donatorul este chemat la un centru de prelevare și va fi supus unei evaluări medicale. „Trebuie să ne asigurăm că este un om sănătos. Este cosultat de un medic hematolog, i se face o radiografie toracică, o ecografie abdominală, un EKG, i se vor preleva teste de sânge. Dacă este eligibil, se trece la recoltarea propriu-zisă”, explică Alexandra Ionete, medic primar Hematologie.

Recoltarea de celule STEM

Procedura cea mai frecvent utilizată se numește afereză. „Concentraţia de celule stem hematopoietice în sângele periferic este mică. Pentru a creşte această concentrație se injectează, timp de 4 zile, o proteină sintetizată, denumită factor de creştere. În a cincea zi se stabileşte dacă s-au mobilizat suficiente celule stem hematopoietice şi dacă da, are loc donarea”, explică medicul hematolog procedura. 

Procedeul presupune montarea un cateter pe venele de la mâini sau pe vena femurală. „Prin acest cateter donatorul este cuplat la un aparat care colectează prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sângele filtrat revine în organism pe cale intravenoasă. Procedura de afereză se efectuează sub anestezie locală dacă se recurge la un cateter pe vena femurală şi durează în medie 3-7 ore. După terminarea procedurii se va scoate cateterul şi donatorul va putea pleca acasă”, mai precizează medicul. 

Celulele STEM recoltate sunt menținute la temperatură scăzută, de frigider, și este recomandat să fie administrate în interval de 72 de ore. „Dacă nu se pot administra în acest interval, atunci recomandarea e ca în primele 48 de ore să se crioprezerve, urmând apoi a fi puse în azot lichid unde pot sta și până la 10 ani”, a mai spus specialistul. 

Beneficii pentru donatori

Dr. Traian Laurian Arghișan, directorul general interimar al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a explicat pentru Adevărul că donatorii care nu sunt angajați beneficiază de plata asigurărilor sociale de sănătate pe o perioadă de 10 ani. „Concediul medical de care beneficiază donatorii este plătit cu 75% din salariu. Ca o boală obișnuită. Restul, de 25% este plătit de către Asociația Donatorilor de Celule Stem. De asemenea, donatorul primește din partea aceleiași asociații 100 de lei pe zi alocație pentru hrană, pe perioada procedurii”.



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

- Advertisement -spot_imgspot_img

More articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_imgspot_img

Latest article