O misiune SpaceX a decolat cu doi pasageri la bord, în loc de patru, câţi erau prevăzuţi iniţial, pentru a lăsa două locuri libere în vederea aducerii înapoi a astronauţilor americani blocaţi de mai multe luni în Staţia Spaţială Internaţională (ISS), din cauza unei defecţiuni a unui vas Boeing, relatează AFP.
Decolarea rachetei de tip Falcon 9 a avut loc sâmbătă, la ora locală 13.17 (20.17, ora României) de la Cap Canaveral, în Florida. Lansarea a fost efectuată de pe un nou poligon de tragere, folosit pentru prima oară într-o misiune cu echipaj.
”Felicitări NASA şi SpaceX pentru această lansare reuşită”, a scris directorul agenţiei spaţiale americane Bill Nelson. ”Trăim o perioadă pasionantă de explorare şi inovaţie”.
La bordul navei se aflau astronautul NASA Nick Hague şi cosmonautul rus Aleksandr Gorbunov.
La întoarcerea lor – prevăzută în februarie – ei îi vor ljua cu ei pe cei doi veterani ai spaţiului Butch Wilmore şi Suni Williams. Ei au decolat la începutul lui iunie la borul unei noi nave dezvoltate de către Boeing, Starliner, în primul zbor de testare cu echipaj către ISS.
Nava urma să-i aducă iniţial înapoi pe Terra opt zile mai târziu, însă probleme detectate la sistemul de propulsie al acesteia au determinat NASA să-i pună în disciţie fiabilitatea.
După săptămâni de testare, agenţia spaţială a pus să fie readusă înapoi capsula Boeing – goală – şi a decis să-i aducă pe cei doi naufragiaţi cu misiunea SpaceX Crew-9.
”Ştim că această lansare este un pic unică prin faptul că nu prevede mai mult de doi pasageri”, a recunoscut vineri, într-on conferinţă de presă, un administrator asociat la NASA, Jim Free. ”Vreau să mulţumesc SpaceX pentru susţinere şi flexibilitate”.
SOSIRE PE ISS DUMINICĂ
Întreprinderea miliardarului Elon Musk asigură această misiune de rotaţie regulată a echipajului ISS, a cărei durată urmează, la fel ca toate celalte, să fie de aproximnativ şase luni.
Decolarea Crew-9 a fost amânată însă, atât la jumătatea lui august, cât şi la începutul lui septembrie, cu scopul de a lăsa mai mult timp echipelor NASA să ia o decizie cu privire la…
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com