“Doamnă von der Leyen, duminică au avut loc alegeri în România, şi vrem să ştim cine s-a amestecat cu brutalitate şi în mod grosolan în alegerile prezidenţiale din România, cine sunt acele entităţi străine, cine sunt acele companii care au cumpărat pe bani mulţi şi au influenţat în mod brutal democraţia”, a spus europarlamentarul Dan Nica în plenul PE, în cadrul dezbaterii de dinaintea votului asupra noii Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen.
“Această intervenţie a dumneavoastră şi a colegiului comisarilor (…) trebuie să arate că în Uniunea Europeană, în România, nu se poate cumpăra democraţia. Ştim cine au luat banii. I-au luat TikTok, Facebook şi Instagram. Dar cine sunt aceia care au dat bani? Dacă acum nu sunt luate cele mai dure măsuri pentru cei care au încălcat legile europene, legile naţionale (…), atunci înseamnă că, în Uniunea Europeană, orice şi oricând poate fi cumpărat, iar democraţia nu trebuie să fie niciodată de vânzare”, a afirmat eurodeputatul PSD în luarea sa de cuvânt.
El a dat asigurări că delegaţia română din grupul S&D va vota pentru Ursula von der Leyen şi colegiul comisarilor, “pentru că noi credem într-o Europă puternică şi unită”, dar a atras atenţia că “nu este un vot în alb”. “Este un vot condiţionat de îndeplinirea câtorva criterii foarte clare, precise şi importante pentru noi. Vrem o Europă socială, vrem ca să avem facturi la energie pe care oamenii să le poată plăti fără să renunţe la cele necesare. Şi vrem să avem locuri de muncă bine plătite şi o industrie europeană competitivă”, a subliniat Nica.
La rândul său, eurodeputatul USR Dan Barna a cerut “o aplicare strictă şi clară a legislaţiei privind reţelele sociale”.
“Cer mecanisme mai dure de combatere a dezinformării şi măsuri mai eficiente de răspuns la războiul hibrid care, iată, vine din ce în ce mai mult peste noi. Altfel, alegerile democratice, aşa cum le ştim şi le dorim în Europa, s-ar putea să devină istorie. Suntem o uniune a oamenilor, nu una a algoritmilor. Aşa că cer acestei Comisii ca o operaţiune precum cea de la alegerile de duminica trecută din România să nu mai poată fi posibilă. Trebuie să acţionăm acum”, a afirmat Dan Barna.
El a spus totodată că “a sosit momentul să începem să îndeplinim aşteptări şi să furnizăm rezultate acum, nu peste doi ani, nu peste cinci ani”, cerând Parlamentului European “o preocupare adevărată pentru statul de drept”.
În intervenţia sa, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a spus că, la alegerile europene din iunie, oamenii au transmis că vor “o Europă care protejează, o Europă care se concentrează pe securitate, pe apărare, pe protejarea graniţelor noastre”.
“Vom construi o Europă mai competitivă, cu o economie mai puternică, deoarece competitivitatea înseamnă locuri de muncă sigure. Iar acest lucru este esenţial pentru a proteja standardele noastre sociale ridicate în Europa. Vom accelera tranziţia către economia digitală. Vom continua tranziţia către economia verde, dar împreună cu industria, nu împotriva ei, împreună cu fermierii, nu împotriva lor, şi vom consolida ţările vecine, pentru că putem fi în siguranţă în Europa numai dacă ţările vecine, multe dintre ele candidate la UE, pot fi în siguranţă”, a declarat el.
În acest sens, a precizat Mureşan, “unul dintre cele mai bune instrumente va fi bugetul Uniunii Europene”. “Vom avea un buget care va fi aliniat în mod clar în următorii ani la priorităţile Uniunii – siguranţă, securitate, competitivitate, agricultură şi sprijinirea ţărilor vecine. Un buget care va fi mai uşor, mai simplu, mai puţin birocratic, un buget care va fi în concordanţă cu valorile noastre. Cine doreşte să primească fonduri europene trebuie să respecte valorile europene. Statul de drept va conta. Asta vom face, un buget ca instrument esenţial pentru a ajuta cetăţenii în vremuri bune, dar şi în vremuri de criză”, a afirmat Mureşan.
În ceea ce o priveşte, eurodeputata Maria Grapini (PSD) i-a cerut Ursulei von der Leyen “să nu mai repete greşelile din mandatul trecut” şi să “consulte” Parlamentul European.
“Aţi spus aici că piaţa unică este un atu şi, totuşi, n-avem în denumirea unui portofoliu ‘piaţă unică’, ‘piaţă internă’. Am sărbătorit recent 30 de ani. Dacă aceasta este piatra de temelie a Uniunii Europene, cred că trebuia să avem un portofoliu cu această denumire”, a declarat ea.
“Şi mai vreau să vă mai spun despre un eşec al dumneavoastră: cinci ani n-aţi reuşit să nu mai fie fragmentată piaţa internă, să avem şi România, şi Bulgaria în Schengen, şi poate reuşiţi acum, în acest nou mandat. Aveţi bine pregătiţi comisarii, trebuie doar să puneţi în aplicare. Sunteţi un dirijor, orchestra cântă bine dacă şi dirijorul dă semnalul, şi de aceea vă cer, doamnă comisar, (…) să puneţi oamenii pe primul loc”, a afirmat Grapini.
Eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea a acuzat Comisia Europeană că, în noua sa formulă, “se îndepărtează tot mai mult de proiectul originar al Uniunii Europene” şi a spus că va vota împotriva învestirii ei.
“Chiar în acest parlament, doamna von der Leyen a făcut o declaraţie în iulie, pronunţând un clişeu: nu vom lăsa pe nimeni în urmă. Primordial, asta ar însemna că Uniunea Europeană ar trebui să aibă grijă în primul rând de cetăţenii Uniunii Europene care trăiesc la limita sărăciei. În 2019, săracii europeni erau un număr de 100 de milioane, iar în 2023, de 102 milioane. Dintre aceşti oameni care au fost lăsaţi în urmă, 6,5 milioane sunt cetăţeni români”, a spus el.
“Au contat mai mult mirajul schimbării climatice, războiul, afacerile companiilor farmaceutice, bancare şi tehnologice, inclusiv vaccinurile inutile, cu emblematicul Pfizergate în frunte, există un dosar penal cu acest nume. În noua sa formulă, Comisia Europeană se îndepărtează tot mai mult de proiectul originar al Uniunii Europene. Noul colegiu al comisarilor a rezervat un tren special pentru elita neofeudală a Uniunii Europene. Cetăţenii obişnuiţi vor fi lăsaţi pe peronul gării”, a declarat Piperea.
Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată miercuri de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. PE a susţinut noua echipă a Ursulei von der Leyen cu 370 de voturi pentru, 282 împotrivă şi 36 de abţineri. Noul executiv comunitar îşi va intra în funcţie la începutul lunii decembrie.
Conturile lui Călin Georgescu pe TikTok se închid pe bandă rulantă. Ce spun reprezentanții companiei
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “www.realitatea.net”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com