Dezbaterea parlamentarelor la Digi24. Ce planuri au partidele pentru următorii 4 ani. Răspund reprezentanți PSD, PNL, USR și AUR

Must read



stiri romania

Duminică, 1 decembrie, au loc alegeri parlamentare. Sunt alegeri cruciale, deoarece rolul Parlamentului este esențial. Este instituția care poate împiedica orice derapaj. La Digi24 are loc dezbaterea parlamentarelor, moderată de Cosmin Prelipceanu și Liliana Ruse. Participă câte doi candidați de la PNL, PSD, USR  și AUR.

Ar trebui alegerile anulate?

Alexandru Rafila (PSD): PSD a avut o opinie tranșantă și a declarat că nu contestă acest vot. Faptul că se încearcă să se dea vina pe partidele politice mi se pare nepotrivit.

Octavian Oprea (PNL): Românii au dat o palmă tuturor partidelor. Votul a fost generat de o campanie bazată pe aroganță și impostură. Atât întâlnirea CSAT cât și ședința CCR – am convingerea că toată lumea respectă rezultatul alegerilor de duminică.

Diana Stoica  (USR): Avem un rezultat al alegerilor, românii s-au pronunțat, nu cred că există dovezi de fraudă.

Petrișor Peiu (AUR): Curtea Constituțională va da o decizie politică. E un temei neserios pentru anularea unor alegeri.

Întrebare pentru PSD: De ce PSD-ului îi este greu să răspundă legat de candidatul pe care îl susține la prezidențiale?

Alexandru Rafila (PSD): Ne aflăm în campanie pentru parlamentare, după aceste alegeri ne vom exprima punctul de vedere. Voi vota pentru candidatul care va continua investițiile.

Întrebare pentru USR: Susțineți reglementarea platformelor sociale?

Claudiu Năsui (USR): În România sunt prea multe instituții, niciuna nu-și asumă responsabilitatea. Cred că trebuie să știm exact dacă au fost finanțate campanii pe TikTok sau alte rețele. E nevoie de mai multă transparență.

Întrebare pentru Rafila: Dacă ați fi medic rezident, ați rămâne în România și ați lucra într-un oraș mic?

Alexandru Rafila (PSD): Da, aș rămâne, am vizitat peste 100 de spitale din orașe mici, sunt condiții bune pentru medicii tineri. Lucrurile se schimbă în România, sunt multe investiții noi, echipamente medicale noi. Este un proces, nu e o decizie politică: de mâine se schimbă totul.

Întrebare pentru Cîmpeanu: Dacă programul România Educată era implementat altfel și la timp, ar fi fost același rezultatul de la prezidențiale?

Sorin Cîmpeanu (PNL): Rezultate în educație se pot obține doar pe termen mediu și lung. Nicio lege nu poate anticipa evoluția tehnologică. Școala trebuie îmbunătățită, dar acum avem cele două legi ale Educației.

Întrebare pentru AUR: ANCOM cere suspendarea Tik Tok. Ce credeți?

Dorina Barcariu (AUR) Pavel Popescu face parte din coaliția care a condus coaliția, au avut la dispoziție toate pârghiile și acum să vină să se plângă mi se pare de un tupeu fără margini. O să ajungem în situația în care vom face alegeri ca să iasă Pavel Popescu.

Întrebare PNL pentru AUR: Veți solicita scoaterea scutului de la Deveselu?

Petrișor Peiu (AUR): Noi nu am spus asta, dvs. îl întrebați pe Călin Georgescu. AUR a spus de multe ori că nu are nicio intenție de a scoate România din NATO și UE.

Întrebare USR pentru PSD: Cazul Nordis

Mihai Ghigiu (PSD): Cheltuielile lui Marcel Ciolacu sunt cheltuieli personale. Și-a dat demisia din funcția de președinte PSD. Politica se schimbă, oamenii nu mai vor atacuri la persoane.

Întrebare AUR pentru PNL: Cum vedeți democrația cu contracte prin încredințare directă?

Octavian Oprea (PNL):  Nu cunoașteți legea achizițiilor publice.

Întrebare PSD pentru USR: Vorbim despre cadrele didactice și a lega salarizarea de rezultatele de la catedră. Cum ar trebui implementat acest proces?

Claudiu Năsui (USR): Dacă încercăm să facem ce s-a făcut până acum, nu trebuie să ne așteptăm la rezultate diferite. Avem o problemă de sistem și nu o rezolvi cu un detaliu, ci dacă ataci problema frontal. Propunem ca și salarizarea profesorilor să fie decisă la nivelul școlii, prin consiliile de administație ale școlilor.

Întrebare pentru PNL: Vă asumați că nu creșteți taxele dacă intrați la guvernare?

Sorin Cîmpeanu (PNL): Obiectivul este de susținere a investițiilor și de atingere a deficitului de 3%. PNL va susține cota unică. Restul întrebărilor rămân deschise.

Întrebare pentru PSD: Va vota inițiativele care să transpună în legi rezultatele referendumului?

Mihai Ghigiu: PSD va susține orice este pentru binele bucureștenilor. Pentru mine este o prioritate lupta împotriva drogurilor. Orice măsură benefică pentru bucureșteni va fi susținută.

Întrebare pentru USR: Ce plan aveți pentru creșterea gradului de recuperare a prejudiciului în cazul dosarelor penale?

Claudiu Năsui: Nu știu exact care este acum gradul de recuperare, știu că e o mare problemă. O idee este de funcționalizare a ANABI.  Să vândă statul român creanțele, bonusuri pentru angajații ANABI care reușesc să recupereze prejudicii.

Scenariu: Dacă președintele ar cere referendum pentru ieșirea din NATO și UE ați fi de acord?

Claudiu Năsui (USR): Parlamentul trebuie să facă tot ce e cu putință pentru menținerea parcursului euroatlantic, inclusiv demitrerea președintelui.

Dorina Barcari (AUR): O astfel de situație nu poate să apară în curând. Parlamentul nu ar trebui să dea curs.

Petrișor Peiu (AUR): Vom vota împotriva unui referedum în acest sens. Avem creștere economică zero, poate ar trebui să lucreze Parlamentul și la asta.

Alexandru Rafila (PSD): E greu de crezut că un președinte ar putea avea prerogativele care să determine un astfel de curs. Important e să avem în Parlament o coaliție care să continue parcursul proeuropean. Interesele României și ale românilor trebuie apărate.

Sorin Cîmpeanu: (PNL): Pentru PNL, aparteneța la NATO și UE și aderarea la OCDE nu sunt negociabile.  Poziția va fi clară, netă împotriva negocierii parcursului european și apartenenței la NATO.

Octavian Oprea (PNL): Odată cu începerea conflictului din Ucraina am fost la graniță. Am văzut suferința și lacrimile. Susținem clar un candidat proeuropean.

Întrebare petru Petrișor Peiu: Modelul economic al lui Călin Georgescu va asigura resursele necesare pentru programul lui Simion de locuințe ieftine?

Petrișor Peiu (AUR): AUR a avut un candidat, George Simion. Despre programul altui candidat nu pot să vă dau detalii. AUR susține unul dintre cei doi candidați rămași în cursă. Scopul nostru este atingerea indicatorilor medii europeni. Ne concentrăm pe creșterea salariului mediu net, creșterea venitului net în gospodării și a avuției financiare, asta ne interesează și despre asta am vorbit în programul nostru economic. Domnul Georgescu este susținut după ce a intrat în turul doi, dar asta nu înseamnă că susținem fiecare subpunct din programul lui.

Întrebare pentru USR: Relația cu PNL, după ce reprezentanții USR au fost criticați de liberali?

Diana Stoica (USR): Mă aștept ca toate partidele să sprijine singurul candidat european. Călin Georgescu înseamnă Ro-exit. Mulțumesc PNL pentru că și-a anunțat sprijinul pentru Lasconi.

Întrebare pentru AUR: Georgescu vrea serviciu militar obligatoriu. De ce trebuie obligați tinerii români să facă armata?

Petrișor Peiu (AUR): Alegerea de a-l susține pe Georgescu e în contextul că au rămas doi candidați. Sunt mulți lideri europeni care vorbesc despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Nu înseamnă că ne pregătim de război, ci că vom fi mai pregătiți dacă vom fi atacați. Nu s-ar face în detrimentul aparteneței la NATO și UE. Când votezi un proiect de lege trebuie să-l citești, trebuie văzut. România trebuie să își respecte toate obligațiile din tratatele multilaterale. România condamnă Rusia pentru războiul din Ucraina și AUR susține acest lucru.

Întrebare pentru PNL: Masă gratuită în școli: nu s-a atins ținta de 1 milion de elevi. De ce guvernul taie din cheltuielile pentru copii din familiile defavorizate?

Sorin Cîmpeanu (PNL): Am insistat pentru această țintă. Am făcut pași. E nevoie de o colaborare mai bună, dar vă pot asigura că se va atinge în curând acest lucru, recunosc că este o întârziere. Eu personal am susținut acest număr de un milion, este un obiectiv al meu să identificăm și să luptăm acele resurse ca să avem o masă caldă în fiecare școală.

Întrebare USR pentru PNL: Ce reforme putem implementa împreună în prima sută de zile?

Octavian Oprea: Reducerea nnumărului de parlamentari, reforma instituțiilor de reglementare, reforma administrativ teritorială. PNL a demonstrat că poate începe propria reformă. Vom susține reforma totală a statului român.

Întrebare AUR pentru USR: Cum comentați că atunci când ați fost la guvernare un singur om a croit PNRR și fondul de modernizare, care s-au dovedit eșecuri?

Claudiu Năsui: Nu am discutat nicio alianță, nu vrem o alianță doar ca să ocupăm niște funcții. Dacă vom face alianță, vom susține reforme. Nu PNRR a fost greșit, ci implementarea lui. Un exemplu sunt pensiile speciale.

Mihai Ghigiu (PSD): A fost atât de bine făcut acest PNRR, că cei din armată sunt considerați cu pensii speicale.

Claudiu Năsui (USR): În teorie nu există pensii speciale, toate au denumiri. Inventivitatea clasei politice a fost foarte mare pentru a disimula aceste pensii.

Întrebare PSD pentru PNL: Un subiect de interes este educația pentru sănătate. A rămas o disciplină opțională

Sorin Cîmpeanu (PNL): Educația pentru viață – disciplină obligatorie. Educația pentru sănătate e cuprinsă în planul cadru pentru liceu. Din 2025 vom avea o oră pe săptămână, inclusiv educația sexuală , inclusiv educația pentru o alimentație sănătoasă.

Alexandru Rafila: Comportamentele preventive se previn în copilărie, nu în adolescență.

Întrebare pentru Sorin Cîmpeanu: Mai e nevoie de educație sexuală în școli? Cum veți convinge PNL?

Sorin Cîmpeanu: Categoric da. Trebuie să determine comportamente informate. Este vorba de o componentă psihologică dincolo de componenta biologică, eu o numesc educație pentru viață care trebuie adaptată conform vârstei, eu asta susțin. Educație pentru sănătate nu poți să predai 13 ani în fiecare săptămână o oră pentru că nu vrei să ai numai cadre medicale. E vorba de dimensionarea conținutului, dar ca disciplină obligatorie da, în fiecare an de studiu, adaptat vârstei elevilor.

Întrebare pentru PSD: Ilie Bolojan vrea 300 de parlamentari și desființarea sinecurilor. Susțineți?

Mihai Ghigiu (PSD): PSD va susține orice reformă care vizează reformarea statului și îl aduce mai aproape de cetățeni.

Alexandru Rafila (PSD): Orice fel de lucru de acest gen se decide într-o coaliție. Am fost puțin mirat să aud că asta e prima reformă, pentru că și-ar face efectul abia peste patru ani.

Întrebare pentru PSD: Ilie Bolojan vrea 300 de parlamentari și desființarea sinecurilor. Susțineți?

Mihai Ghigiu: PSD va susține orice reformă care vizează reformarea statului și îl aduce mai aproape de cetățeni.

Alexandru Rafila: Orice fel de lucru de acest gen se decide într-o coaliție. Am fost puțin mirat să aud că asta e prima reformă, pentru că și-ar face efectul abia peste patru ani.

Dian Stoica (USR): Avem deja astfel de legi în Parlament, PSD a respins două dintre ele. Sigur putem să reinițiem un proiect și să-l votăm.

Octavian Oprea (PNL): Bolojan are o viziune pragmatică.

Petrișor Peiu (AUR): Programul nostru de guvernare începe cu propunerea să avem 300 de parlamentari.

Cea mai mare greșeală pe care ați făcut-o în viața politică?

Mihai Ghigiu (PSD): Cred că cea mai mare greșeală este că suntem aroganți. Mai multă smerenie în fața cetățenilor.

Alexandru Rafila (PSD): De multe ori proiectele mari nu sunt legate de interesul imediat al oamenilor.

Sorin Cîmpeanu (PNL): Am privilegiat prea mult dezbaterea în locul răspunsurilor,

Octavian Oprea (PNL): Ne-am dat seama prea târziu de importanța alegerilor parlamentare.

Diana Stoica (USR): Am luat de bune apartenența la NATO și UE și nu am explicat oamenilor beneficiile.

Claudiu Năsui (USR): Am intrat la guvernare fără un calendar foarte precis pentru reforme mari.

Petrișor Peiu (AUR): Am acceptat dezbateri care nu au subiect programul de guvernare

Dorina Barcari (AUR): Îmi reproșez că nu muncesc mai mult.

Întrebare pentru Petrișor Peiu: Ce valori ați învățat alături de Adrian Năstase și ați adus în AUR?

Petrișor Peiu (AUR): Eu n-am spus că sunt un om nou, ar fi și greu la vârsta mea. Nu cred că am învățat valori politice în acea guvernare pentru că nu am fost în calitate politică. Am învățat că trebuie să citești temeinic ce trimiți mai departe, să respecți proceduri, să ai un anumit comportament cu oamenii de afaceri, cu sindicatele, îi mulțumesc lui Adrian Năstase pentru lecții și nu o să mă auziți să-l critic vreodată.

Întrebare pentru Dorina Barcari: Cum comentați declarațiile lui Călin Georgescu despre cezariană?

Dorina Barcari (AUR): Au fost scoase din context. Îl cunosc personal pe domnul Georgescu, soția domniei sale ale două cezariene, Indiferent cum s-a referit el, e situația propriei familii, Această observație este scoasă din context, nu mi se pare că e exagerat, pentru că îl cunosc, nu este în context așa. El vorbea de legătura divină pe care noi o avem, problema este că această legătură divină nu poate fi întreruptă prin cezariană, dânsul a spus că poate fi afectată, dar nu este așa. Este un comentariu care nu poate fi pus într-o situație agravantă, este scos din context.

Diana Stoica (USR): M-am săturat de bărbați să ne spune că se rupe firul divin. M-am săturat să văd aceste poziții misoginiste ale acestui candidat.

Dacă și cum aveți de gând să implicați experții din mediul academic în proiecte legislative?

Petrișor Peiu (AUR): În măsura în care vor exista nevoi de expertiză academică îi vom implica. Problema e și dacă îi ascultăm sau facem cum vrem noi, cum s-a făcut până acum. Dacă îi invităm, vom afla că nivelul datoriei nu e sustenabil, că nu putem face reindustrializare doar pe hârtie.

Alexandru Rafila (PSD): Facem acest lucru la Ministerul Sănătății de trei ani, foarte multe proiecte legislative l-am făcut împreună.

Mihai Ghigiu (PSD): SNSPA este implicată în proiecte legislative, ținem cont de părerile experților.

Sorin Cîmpeanu (PNL): Legile educației chiar s-au realizat prin dezbateri în universități. Consultări sectoriale pe legislație din sănătate, agricultură, sunt implicați experți din mediul academic.

Diana Stoica (USR): Avem proiecte cu mediul academic. Exemplul proiectului fără păcănele în școli. Doar cu contribuția tuturor oamenilor implicați poți să faci legi bune.

Îngrijorare în presa internațională după primul tur al prezidențialelor. Cine e vinovat că am ajuns în această situație?

Mihai Ghigiu (PSD): Nu știu dacă există un vinovat. Situația politică îngrijorează. Oamenii trebuie să vină duminică și dea un vot pentru parcursul european al României.

Alexandru Rafila (PSD: Înainte de alegeri, dezbaterile dintre partide nu au fost pentru proiecte, ci atacuri la persoană, ceea ce a demotivat populația să voteze tradițional.

Sorin Cîmpeanu (PNL): Răspund la zeci de telefoane să explic inexplicabilul. Vina e a noastră a tuturor pentru că am coborât nivelul dezbaterii.

Claudiu Năsui (USR): Cred că este o decredibilizare a clasei politice. S-au promis lucruri care nu au fost făcute. Oamenii suferă. Faptul că ne-a trecut glonțul pe la ureche înseamnă că trebuie să-i ascultăm pe oameni.

Diana Stoica (USR): Românii sunt speriați, eu sunt speriată. Cred că trebuie să înțelegem că așa nu se mai poate, acesta este mesajul.

Petrișor Peia (USR): Cum percep instituțiile financiare o țară? Se uită la indicatorii economici și normal că se sperie – deficit, datorie publică, creștere economică zero pe T3. Bursa a avut căderi mai mari dar n-a deranjat pe nimeni. Nu am auzit să se pună la îndoială angajamentele internaționale ale României.

Mihai Ghigiu (PSD): Se induce ideea că PSD e nostalgic după comunism. Azi am avut confirmare pentru aderarea la Schengen terestru și pentru eliminarea vizelor pentru SUA.

Întrebare PNL pentru Rafila: Care este stadiul investițiilor în sistemul de sănătate?

Alexandru Rafila (PSD): Avem cel mai ambițios program de investiții din România: 3 spitale de urgență, 20 de spitale din PNRR, 3 spitale de mari arși. E clar că se schimbă ceva în sistemul de sănătate. Ne trebuie stabilitate politică.

Întrebare USR pentru AUR: Vreți ca fiecare român să facă armata obligatorie?

Dorina Barcari (AUR): Armata e obligatorie, e suspendată doar. Au fost oameni în armată și nu au pățit nimic. Se poate face altfel de pregătire.

Petrișor Peiu (AUR): Toate statele baltice și nordice, mai puțin Islanda, au o formă de serviciu militar obligatoriu. Se poate organiza așa cum e în Elveția. Elveția este extraordinar de militarizatăEste o chestiune care poate fi luată în considerare.

Întrebare AUR pentru PSD: De ce a fost aleasă Laura Vicol șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților?

Alexandru Rafila: E avocat, cred că a existat o recomandare din partea organizației din care vine. Nu am informații despre această comisie.

Mihai Ghigiu: Iar mergem la persoane, în loc să vorbim despre ce vom face. Nu am fost implicați în această numire.

Întrebare PSD pentru USR: De ce nu ați construit spitalele de mari arși? De ce ați blocat proiectul?

Diana Stoica (USR): În 2016, un ministru tehnocrat a avut un mandat de 7 luni. USR nu a blocat niciun proiect. Dacă nu erau respectate criteriile, asta este altă discuție. Șapte luni am fost la guvernare. Ați fost 35 de ani la guvernare și nu avem spitale regionale. Singurul spital este construit de două femei din donații.

Călin Georgescu a cerut jandarmeriei să nu mai permită oamenilor să iasă la proteste. Ce credeți?

Diana Stoica (USR): Acest domn vrea să ne întoarcem într-o eră a întunericului, în care libertata nu există. Acest om nu recunoaște dreptul de a protesta pașnic. Cum își permite să amenințe cu jandarmeria?

Petrișor Peiu (AUR): Aș fi încântat dacă jurnalistele s-ar uita și la problemele României. Este o obsesie. Am răspuns deja la această întrebare.

Alexandru Rafila (PSD): Dreptul tinerilor de a protesta este garantat. Trebuie să fie un protest decent, non-violent. Nu pot să susțin o asemenea afirmație

Sorin Cîmpeanu (PNL): Instinct îngrijorător, nedemocratic, îmi aduc aminte de apelul lui Ceaușescu: „Stați liniștiți la locurile voastre”.

Octavian Oprea (PNL): Domnul Călin Georgescu are o atitudine reprobabilă, el se autointitulează deja președintele României. Îi îndemn pe tineri să-și exprime punctul de vedere pașnic, dar să nu uite că duminică sunt alegeri.

Mesaje pentru alegători

Alexandru Rafila (PSD): Programul PSD este bazat pe lege și pe luptă împotriva corupției.

Sorin Cîmpeanu (PNL): PNL vine cu o serie de reforme. Ce spunem vom face și ce facem vom spune.

Claudiu Năsui (USR): Trebuie să terminăm aceste reforme ca să nu mai avem sisteme sovietice.

Petrișor Peiu (AUR): Votați împotriva celor care vor să îmbrace băiețeii în fetițe și fetițele în băieței, votați pentru cei care vor să construiască, pentru un guvern care vrea redobândirea suveranității.

Pe cine nu veți vota ca prim-ministru?

Mihai Ghigiu (PSD): Pe Diana Șoșoacă.

Alexandru Rafila (PSD): N-aș vota pentru un premier care nu are experiență administrativă și care are suspiciuni de corupție.

Sorin Cîmpeanu (PNL): Nu aș vota un premier incompetent și care nu aderă la valorile europene.

Octavian Oprea (PNL): Nu l-aș vota pe Marcel Ciolacu.

Diana Stoica (USR): Nu aș da puterne unui om ca Georgescu, care amenință să folosească instituțiile statului împotriva oamenilor, nici un premier extremist.

Claudiu Năsui (USR): Nu aș vota un premier care să ne scoată din UE și NATO.

Petrișor Peiu (AUR): Nu aș vota un premier care să mintă și să se răstească la cei care cred în Dumnezeu.

Dorina Barcari (AUR): Niciunul din premierii pe care i-am avut până acum.

Editor : M.B.



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

- Advertisement -spot_imgspot_img

More articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_imgspot_img

Latest article