Un atac nuclear este puțin probabil, în ciuda avertismentelor lui Putin, afirmă serviciile secrete americane

Must read



stiri romania

Decizia Statelor Unite ale Americii de a permite Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi ținte mai adânc pe teritoriul Rusiei nu a crescut riscul unui atac nuclear, care este puțin probabil, în ciuda declarațiilor tot mai belicoase ale președintelui rus Vladimir Putin, au declarat pentru Reuters cinci surse cu conexiuni în serviciile secrete americane. Dar este probabil ca Rusia să extindă o campanie de sabotaj împotriva obiectivelor europene pentru a crește presiunea asupra Occidentului cu privire la sprijinul său pentru Kiev, au declarat doi oficiali de rang înalt, un deputat și doi asistenți din Congres informați cu privire la acest subiect.

O serie de evaluări ale serviciilor de informații din ultimele șapte luni au concluzionat că este puțin probabil ca o escaladare nucleară să rezulte dintr-o decizie de relaxare a restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane. Acest punct de vedere nu s-a schimbat în urma schimbării de poziție a președintelui Joe Biden în această lună cu privire la arme, au declarat sursele, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber despre informații sensibile.

„Evaluările au fost consecvente: ATACM-urile nu aveau de gând să schimbe calculele nucleare ale Rusiei”, a declarat un consilier al Congresului, referindu-se la rachetele americane cu o rază de acțiune de până la 306 km.

Lansarea de către Rusia a unei noi rachete balistice săptămâna trecută, despre care analiștii spun că a fost gândită ca un avertisment pentru Washington și aliații săi europeni, nu a schimbat această concluzie.

Unul dintre cei cinci oficiali americani a declarat că, deși Washingtonul a estimat că Rusia nu va încerca să escaladeze cu forțele sale nucleare, aceasta va încerca să se alinieze la ceea ce consideră a fi escaladarea americană. Oficialul a declarat că operaționalizarea noii rachete face parte din acest efort.

Oficialii americani au declarat că informațiile au ajutat la orientarea unei dezbateri adesea divizatoare în ultimele luni în cadrul administrației Biden, cu privire la faptul dacă slăbirea restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane merită riscul de a-l înfuria pe Putin.

Inițial, oficialii s-au împotrivit unei astfel de măsuri, invocând preocupări legate de escaladare și incertitudinea cu privire la modul în care Putin ar răspunde. Unii dintre acești oficiali, inclusiv de la Casa Albă, Pentagon și Departamentul de Stat, se temeau de represalii letale asupra personalului militar și diplomatic american și de atacuri asupra aliaților NATO.

Alții erau îngrijorați în special de o escaladare nucleară. Biden s-a răzgândit din cauza intrării în război a Coreei de Nord înainte de alegerile prezidențiale americane, au declarat oficiali americani.

Unii oficiali cred acum că îngrijorările legate de escaladare, inclusiv temerile nucleare, au fost exagerate, dar subliniază că situația generală din Ucraina rămâne periculoasă și că escaladarea nucleară nu este exclusă. Capacitatea Rusiei de a găsi alte modalități secrete de a se răzbuna pe Occident rămâne un motiv de îngrijorare.

„Răspunsul hibrid al Rusiei este îngrijorător”, a declarat Angela Stent, director de studii eurasiatice, rusești și est-europene la Universitatea Georgetown, referindu-se la sabotajul Rusiei în Europa. „Șansa de escaladare nu a lipsit niciodată. Acum îngrijorarea este mai mare”.

Casa Albă și Biroul Directorului Serviciului Național de Informații au refuzat să comenteze.

Kremlinul nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la evaluările serviciilor de informații.

Reacție și contrareacție

Din august, când Ucraina a lansat o incursiune surpriză în regiunea rusă Kursk, Moscova și Kievul au fost blocate într-un ciclu de escaladare a mișcărilor și contramăsurilor.

Rusia a apelat la ajutorul Coreei de Nord, care a trimis între 11.000 și 12.000 de soldați pentru a contribui la efortul său de război, potrivit Statelor Unite.

În aceeași zi cu prima lovitură a Ucrainei în cadrul politicii relaxate a Statelor Unite, Rusia și-a schimbat doctrina nucleară, reducând pragul pentru o lovitură nucleară.

Teama de escaladare nucleară a fost un factor în gândirea oficialilor americani de când Rusia a invadat Ucraina la începutul anului 2022. Directorul CIA, William Burns, a declarat că, la sfârșitul anului 2022, exista un risc real ca Rusia să poată folosi arme nucleare împotriva Ucrainei.

Chiar și așa, Casa Albă a continuat să ajute Ucraina, trimițând asistență militară în valoare de miliarde de dolari.

Îngrijorările au dispărut pentru unii oficiali pe măsură ce Putin nu și-a pus în aplicare amenințările, dar au rămas în centrul deciziilor luate de mulți membri ai administrației cu privire la modul în care Statele Unite ar trebui să sprijine Kievul.

În mai, Casa Albă a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane în circumstanțe limitate pentru a lovi dincolo de graniță, dar nu în interiorul Rusiei, citând riscul unei escaladări din partea Moscovei, beneficiul tactic marginal și oferta limitată de ATACM-uri.

Una dintre evaluările serviciilor de informații de la începutul verii, întocmită la cererea Casei Albe, a explicat că loviturile peste graniță din orașul ucrainean Harkov ar avea un impact limitat deoarece 90% dintre aeronavele rusești au fost mutate înapoi de la graniță – în afara distanței rachetelor cu rază scurtă de acțiune.

Dar evaluările au remarcat, de asemenea, că, deși Putin amenință adesea cu utilizarea armelor nucleare, este puțin probabil ca Moscova să facă un astfel de pas, în parte pentru că acestea nu oferă un beneficiu militar clar. Oficialii serviciilor de informații au descris opțiunea nucleară ca fiind ultima soluție pentru Rusia și că Putin ar recurge mai întâi la alte mijloace de represalii, menționând că Rusia este deja implicată în sabotaje și atacuri cibernetice.

Cu toate acestea, unii oficiali de la Casa Albă și Pentagon au susținut că permiterea Kievului să folosească rachetele pentru a lovi în interiorul Rusiei ar pune Kievul, SUA și aliații americani într-un pericol fără precedent, provocându-l pe Putin să riposteze fie prin forță nucleară, fie prin alte tactici mortale în afara zonei de război.

Oficialii Pentagonului sunt îngrijorați de atacurile asupra bazelor militare americane.

Factorul Coreea de Nord

Introducerea trupelor nord-coreene a convins administrația, în special un grup de oficiali de la Casa Albă și Pentagon îngrijorați de escaladare, să permită atacurile cu rază lungă de acțiune, a declarat un înalt oficial american.

Rusia obținea câștiguri pe câmpul de luptă, iar trupele nord-coreene au fost considerate pe plan intern ca o escaladare de către Moscova, necesitând un răspuns din partea Washingtonului, a declarat oficialul.

Având în vedere primele evaluări ale serviciilor de informații care minimalizau riscul unei escaladări nucleare, temerile nucleare au fost exagerate, iar decizia de a permite utilizarea pe scară mai largă a ATACM-urilor a venit prea târziu, au declarat un înalt oficial american și un deputat, citând progresele recente ale Rusiei.

Surse din serviciile de informații afirmă că cele mai puternice și mai reușite operațiuni de represalii ale Moscovei se vor desfășura probabil prin sabotaj. Serviciile secrete ruse au lansat un efort internațional masiv în Europa pentru a intimida țările care sprijină Ucraina, a declarat un diplomat european.

Un oficial american a adăugat că Moscova caută în mod activ să avanseze în războiul său din „zona gri” împotriva Occidentului și că Rusia are o rețea extinsă de agenți și analizează opțiunile de utilizare a acestora.

Editor : B.E.



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

- Advertisement -spot_imgspot_img

More articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_imgspot_img

Latest article