„Campionii nu sunt niște bunuri publice” – Ce spun analiștii despre criticile aduse lui David Popovici că și-a cumpărat mașină scumpă

Must read


Decizia lui David Popovici de a-și cumpăra, din banii personali, un Porsche a fost urmată de un val de critici. Analiștii spun că sportivii nu trebuie judecați pentru alegerile personale. „De ce ne amestecăm în viețile private ale campionilor, pentru că ei nu sunt niște bunuri publice care au nevoie de consilierea financiară a cetățenilor?”, arată unul dintre experți. Iar peste toate, Titi Aur, multiplul campion național de raliuri, a subliniat că sportivul a urmat inclusiv cursuri de conducere defensivă.

David Popovici. Foto: Facebook

David Popovici. Foto: Facebook

Decizia înotătorului român David Popovici de a achiziționa un Porsche Spider,
un bolid de 120.000 de euro, a stârnit controverse și a fost intens comentată îndelung în spațiul public. Unii consideră că este imoral ca un tânăr să investească
atât de mult într-o mașină, în timp ce alții susțin că este dreptul său să își
trăiască visul. De ce însă ne preocupă atât de mult deciziile financiare ale
unui sportiv? Și de ce românii vor să-și dea cu părerea despre cum își cheltuiește
un tânăr de 20 de ani banii câștigați din performanțele sale?

„Mașina lui David Popovici este un test”

Analistul politic Valeriu Turcan, profesor de comunicare politică și comunicare de criză la Universitatea București, a oferit o perspectivă interesantă asupra acestui subiect, subliniind importanța de a aborda corect tema alegerilor personale ale sportivilor și a altor figuri publice. În opinia sa, această discuție este una benefică și ar trebui să fie privită ca o oportunitate de a reflecta asupra relației dintre public și viața privată a celor care au succes în domeniile lor.

„Este o dezbatere binevenită începută de cineva foarte priceput în a crea dezbateri publice – dl. Cristian Tudor Popescu. Ar trebui să îi mulțumim pentru ridicarea unei astfel de teme pe agenda publică, din care eu cred că pot deriva doar consecințe pozitive. În primul rând, merită să ne întrebăm de ce ne amestecăm în viețile private ale campionilor, pentru că ei nu sunt niște bunuri publice care au nevoie de consilierea financiară a cetățenilor. David Popovici a făcut deja foarte multe pentru România și nu cred că este cineva în măsură să îl judece sau să îi facă recomandări legate de ce mașină să își cumpere”, a declarat Turcan.

Mai departe, analistul a ridicat o întrebare despre cum percepem banii și succesul în România: „În al doilea rând, se mai ridică o întrebare – când vom renunța la populism? Pentru că banii munciți și cheltuiți în conformitate cu propriile opțiuni par un lucru de-a dreptul imoral. Ca și profitul căutat de oamenii de afaceri. Chiar și lor, sub presiunea publică, le este teama să spună că vor să facă bani, de parcă ar fi imoral și ilegal. Imorale sunt tunurile date banului public de politicieni populiști care merg cu Loganul prin oraș. Mașina lui David Popovici este un test pentru capacitatea noastră de a privi corect, matur și echilibrat câștigul material în România.

În acest context, Turcan sugerează că discuția despre achizițiile personale ale sportivilor reflectă o preocupare mai largă legată de percepția publică asupra succesului individual și al libertății de a face alegeri financiare. El consideră că este esențial ca publicul să învețe să aprecieze performanțele și realizările sportivilor, fără a le impune o judecată morală asupra alegerilor lor personale.

„Este o presiune mult prea mare pusă pe cei care au un job și reușesc să câștige premii”

În aceeași direcție, sociologul Ionaș Vladimir adaugă o notă de reflecție asupra presiunii sociale cu care se confruntă cei care au o imagine publică puternică, cum este cazul lui David Popovici. El consideră că, în societățile occidentale, sportivii și celebritățile în general sunt adesea priviți ca modele și, prin urmare, li se impun standarde foarte ridicate.

„Pentru că din păcate pentru societățile occidentale a devenit o obișnuință ca sportivii, actorii, cântăreții, oamenii cu un capital de imagine, ca urmare a activității pe care o fac, să fie și modele și să reprezinte ceea ce fiecare individ în parte ar dori să reprezinte acel model. Mi se pare o presiune mult prea mare pusă pe cei care, până la urmă, au un job pe care îl fac cu mai multe sau mai puțină pasiune, reușesc să câștige premii, cum e cazul lui David Popovici, și fiecare dintre aceștia are niște dorințe, vise pe care și le îndeplinește pe baza muncii pe care a depus-o și a realizat-o”, a comentat Ionaș Vladimir.

Sociologul consideră că este o exagerare să critici anumite achiziții făcute de un tânăr de 20 de ani care a ajuns acolo unde este datorită muncii sale. „Mi se pare o exagerare să critici un tânăr de 20 de ani care, repet, a reușit să își cumpere o mașină pe baza muncii și a rezultatelor pe care le-a avut, ca a făcut această achiziție și că a declarat că era un vis al său. Mi se pare o exagerare”, a spus Ionaș Vladimir, adăugând că achiziția respectivă nu reprezintă o sumă de bani „aruncată”, având în vedere că Porsche-ul își va menține valoarea, iar David Popovici ar putea să îl vândă în câțiva ani, păstrându-și banii investiți.

În opinia sa, interesul publicului pentru achiziția sportivului este o formă de amestec în viața personală a acestuia, o preocupare care nu își are locul. „Nu înțeleg de unde atâta atenție și interes din partea unor formatori de opinie, în special. Poate unii din cei care l-au criticat au fost bine intenționați dorind să ofere niște sfaturi, dar discuția mi se pare că a mers mult mult prea departe”, a concluzionat sociologul.

Cristian Tudor Popescu și criticile la adresa lui David Popovici: Un
vis „bicisnic” 

Într-o postare pe Facebook, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a stârnit o
adevărată furtună pe rețelele sociale, după ce l-a criticat pe înotătorul David
Popovici pentru achiziționarea unui Porsche Spider în valoare de 120.000 de
euro. Descris ca fiind „cel mai inteligent și cultivat dintre toți marii
sportivi ai României”
, Popovici a fost surprins de CTP printr-o apreciere dură
la adresa visului său: „Sunt uluit nu de mărimea sumei, ci de micimea marelui
vis al lui David
”.

În ciuda acestui comentariu, jurnalistul a încheiat postarea cu o urare: „
își conducă sănătos și fericit bolidul, chiar dacă a reușit să-mi întunece
oleacă raza de speranță ce mi-a dăruit-o”
. Reacțiile nu au întârziat să apară,
iar mii de internauți au sărit în apărarea lui Popovici, considerând că Popescu
a intrat prea mult în viața personală a sportivului.

Nu credeam că am să comentez vreodată la dumneavoastră, la nicio postare.
Sunteți un caz incurabil de cinism și aveți inteligența emoțională a unui
parameci
“, a scris un internaut. Mulți dintre comentatori au subliniat că
visul lui David Popovici, de a-și cumpăra o mașină pe care o considera simbol
al muncii și sacrificiului său, nu trebuie judecat din perspectiva unui „vis
bicisnic
”, așa cum l-a numit jurnalistul.

Alte reacții au venit din partea celor care au apreciat performanțele lui
Popovici și au considerat că alegerile sale financiare nu au legătură cu
statutul său de sportiv: „Cu respect pentru opinie, simt nevoia să-ți spun că
ai intrat prea mult cu bocancii în viața personală a lui David Popovici”
.

Pe de altă parte, unii comentatori au reamintit că sunt multe alte persoane
care își cumpără bunuri mult mai scumpe din banii câștigați pe cale legală,
fără a stârni atâtea controverse. „Sunt alții care și-au luat mașini mult mai
scumpe. Case, terenuri, vacanțe… și nu suntem supărați. Cu toate că le-au luat
din banii noștri”
, a fost un alt punct de vedere.



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

- Advertisement -spot_imgspot_img

More articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_imgspot_img

Latest article