Alexandru Rafila: „În România, sunt mii de cazuri neconfirmate cu metapneumovirus. Recomandăm vaccinarea împotriva gripei”

Must read


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit într-o conferință de presă despre evoluția virozelor respiratorii din România. 

alexandru rafila

Alexandru Rafila anunță o creștere graduală a numărului de viroze în România. Arhivă

Iată cele mai importante declarații:

„În ianuarie au fost înregistrate 44.554 de cazuri de infecții respiratorii. Este vorba de total. Asta, față de o medie multianuală pentru aceeași perioadă de 73.000 de cazuri, deci cu 38% mai puține cazuri comparativ cu sezonul precedent și cu 22% mai puține cazuri față de ultima săptămână a anului trecut. dar este posibil să discutăm și despre o subraportare căci a fost o perioadă cu multe zile libere”. 

„În ceea ce privește cazurile de gripă clinică, a existat o ușoară creștere: 4.694 de cazuri comparativ cu 4.168 înregistrate în ultima săptămână a lunii trecute. O creștere ușoară a fost înregistrată și comparativ cu săptămâna trecută”. 

„În ceea ce privește infecțiile respiratorii severe acute, au fost înregistrate la nivel național 23 de cazuri comparativ cu 16 în săptămâna din sezonul precedent”. 

„În această săptămână nu a fost comunicat nici un deces din cauza virusulu gripal. Numărul total rămâne, în continuare, la patru”. 

„În ceea ce privește confirmarea de laborator a infecției gripale, avem 356 de cazuri de gripă, iar pentru metapneumovirus a fost confirmat un singur caz”.

„Recomandăm spălarea mâinilor cu apă și săpun, evitarea locurilor aglomerate”. 

„Prezentarea la UPU să se facă în cazuri grave”. 

„Recomandăm vaccinarea pentru că perioada de până la aparițăia anticorpilor este de 15 zile”.

Alexandru Rafila, despre virusul HMPV: „E un virus cunoscut. Nu a venit din China”

Majoritatea copiilor se pot îmbolnăvi cel puțin o dată cu acest virus. Oricine îl poate lua. Se răspândește rapid dacă intri în contact cu o persoană infectată. Incubația e de 3-6 zile. Simptomele sunt ușoare. Nu există vaccin”

„Nu are rost să facem o testare în masă pentru o infecție banală”. 

„Virusul a fost identificat acum 20 de ani, nu știu de unde isteria asta cu metapneumovirusul”

„Purtarea măștii, o alternativă pentru cei bolnavi pentru a nu răspândi boala. Dar nu mă refer la metapneumovirus, ci mai degrabă la gripă”. 

„Și în sezoanele anterioare au fost cazuri. 4 în sezonul 2021-2022, 6 în sezonul următor, adică în anul 2022-2023, iar anul trecut an avut 7 cazuri.vorba despre nici o noutate”.

„Nu există nici o evidență de transmisibilitate crescută sau de severitate mai mare a acestui virus în România.

„Sunt zeci de mii de cazuri de metapneumovirus neconfirmate în România”.

„Nu se recomandă antibiotice”. 

„Persoanele cu sistem imunitar scăzut riscă să facă anumite complicații. Cei cu boli cronice sau copiii”.

„Nu știm de unde a pornit zvonul că ar fi o boală gravă. Nu știu de unde a pornit isteria”.

„Informațiile false sunt, de multe ori, promovate de oameni care ar trebui să fie responsabili pentru ceea ce spun”.

„Comunicarea pe care medicii o fac amplifică informații neverificate”. 

„I-am spus șefei medicului de la Oradea, cel care a declarat că a descoperit pentru prima oară virusul în România, să-i transmită felicitări”.

Alexandru Rafila: „Cazul de la Oradea nu e nimic special”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu este nou, fiind identificat pentru prima oară în 2001, iar în România se înregistrează în fiecare an zeci de mii de cazuri. „Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară şi cazuri mai grave şi atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a declarat ministrul Alexandru Rafila joi.Virusul produce răceli, a adăugat el, mai ales în sezonul rece, de foarte mulţi ani, în Europa, în emisfera nordică şi „în lume în general”.

Referindu-se la gripă, Alexandru Rafila a afirmat că în România încă nu este vorba despre o evoluţie de tip epidemic. „Deocamdată, nu este o evoluţie de tip epidemic a infecţiei gripale, gripa este monitorizată în primul rând”.

Alexandru Rafila, despre obiectivele mandatului său

„E important să avem o nouă legislație a sănătății. Nu să modificăm Legea Sănătății”. 

„Este nevoie de niște legi sectoriale. E un proces complex”.

„Primul obiectiv: să continuăm proiectele începute. Sunt peste 3.000. În prima jumătate a acestui an, o să încheiem proiectele cu medicii de familie. Avem apoi de gestionat infecțiile nosocomiale, spitalele, ambulatoriile de specialitate. Vor continua investițiile prin PNRR. 

„Ne interesează reforma resurselor umane. Avem un parteneriat cu Colegiul Medicilor”. 

„E nevoie de recunoașterea calificărilor profesionale, debirocratizare, readucerea medicilor români în țară”

„E nevoie de o reformă a rezidențiatului. Să angajăm oameni cu vocație”. 

„M-aș bucura să existe și resursele financiare pentru acste proiecte”.

„O să vedeți în patru, cinci ani o modificare în sistemul de sănătate”



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

- Advertisement -spot_imgspot_img

More articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_imgspot_img

Latest article